2016. június 19., vasárnap

A tulipán az egyik Boldogasszony jelkép

Ősi motívumok a székelykapun, amelyek a gonoszt távol tartották.

A legtöbb szemlélő számára a népi motívumok indák, levelek, virágok kacskaringózása. Jó esetben elidőzünk egy-egy gazdagon hímzett, faragott kézi alkotás előtt, megcsodáljuk és odébbállunk. Rosszabb esetben szemet sem vetünk csodálatosan mintázott, ősiségünket szimbolizáló és mindemellett komoly üzeneteket magukban hordozó tárgyainkra. Bizony sokan nem is sejtik, miféle ősi titkok, üzenetek rejtőznek a motívumokban.
A virágmotívumok és indák közt lépten, nyomon felfedezzük a tulipánt, amely köztudottan az őshazából magunkkal hozott motívum. A nőiesség, a szépség, a szerelem, a szeretet, a tisztelet, a kegyelet és az elismerés jelképe. Őseink hittek a gonoszt távol tartó szerepében, ezért kapufélfára faragták (ahogy a mongolok is).
A tulipános életfa létezése is azt bizonyítja, hogy a tulipán ősi jelkép.
A tulipán tehát, mint szakrális üzenet, nem véletlenül került a menyasszonyi ládákra.
A tulipán változatos ábrázolásának a Kárpát-medencében több tízezer éves hagyománya van. Földanya-Ősanya jelkép, a magyarságnál a Boldogasszony (
nem Szűz Mária, hiszen az ősi szent hármas az apa, az anya és a gyermek) egyik jelképe. A befogadó női minőség kifejeződése. A Nap, a Fény szülője, a szeretet és szerelem szimbóluma.

Forrás: mekmagyarno.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése